Op 2 oktober 2017 was de herdenking in de synagoge te Coevorden over de wegvoering van de Joden uit Drenthe. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat alle Joodse Drentenaren uit hun huizen zijn gehaald en via Kamp Westerbork naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor zijn getransporteerd. Op deze zelfde avond werd de voormalige synagoge geopend als tentoonstellingsruimte waar ‘het verhaal over het Joodse leven in Drenthe en omstreken’ wordt verteld.
Opperrabbijn Jacobs opende het gebouw door een mezoeza aan de deur te bevestigen. Dit is een joods gebruik, alleen bestaat de mezoeza in Coevorden uit een leeg kokertje. De tekst in het kokertje ontbrak omdat, zoals Jacobs zei: ‘ door het wegvoeren in 1942 en vermoorden van de gebruikers van de synagoge, de ziel van het gebouw was verdwenen’.
De herdenking die in de synagoge plaatsvond was erg indrukwekkend. Meer dan 100 gasten waren aanwezig. Belangstellenden uit de hele provincie en daarbuiten, waaronder gedeputeerden, burgemeesters, wethouders, afgevaardigden van organisaties en verenigingen, waren aanwezig. Maar ook uit de Joodse kringen was veel belangstelling.
Voorzitter Ernst Rosenbaum van Stichting Synagoge Coevorden vertelde het verhaal van molenaarszoon Henk Wiegers uit Erm terwijl gedeputeerde Bijl aanhaalde dat goed en kwaad overal aanwezig was maar dat dit gebouw zich goed leende om de verhalen door te geven zodat wij niet vergeten. Daarna sprak burgemeester Bouwmeester over het dilemma waar de lokale overheid voorstond toen de regering naar Engeland vluchtte. Herman Braaf, die als elf jarige de razzia in Hoogeveen had meegemaakt en met zijn ouders was ondergedoken, sloot de rij sprekers af. Hij sprak over de pijn bij de Joodse bevolking door de onverschilligheid van de Nederlandse bevolking tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De aanwezigen waren erg onder de indruk, maar Braaf wist ook wel weer een lacht op de gezichten te toveren. De avond werd afgesloten door het aanbieden van het eerste boekje dat SSC in eigen beheer had uitgegeven en waarmee de fototentoonstelling ‘Achter 42 lege voordeuren’ was geopend. Het boekje is te koop in de synagoge voor 5 euro.
(klik op een foto voor een vergroting)