Zondagmiddag 30 april was Theater Hofpoort met de voorstelling Door de nacht klinkt een lied buiten de poort gegaan en wel naar de synagoge. Jetta Starreveld, Monique de Adelhart Toorop en Mirjam van Dam, begeleid door Guus Westdorp op piano, brachten al zingend het verhaal van drie zangeressen in oorlogstijd tot leven. De Joodse Jetty Pearl vluchtte tijdig met haar ouders naar Engeland waar zij voor Radio Oranje optrad en de Joodse Jetty Cantor zong in het cabaret van Kamp Westerbork en vanaf augustus 1944 kwam zij via Theresienstadt in Auschwitz terecht. De niet Joodse Conny Stuart besloot zich als beginnende chansonnière aan te melden bij de Kultuurkamer. De drie vrouwen overleefden de verschrikkingen van de oorlogsjaren.
Vanaf 14.00 uur kwamen de eerste bezoekers zich al melden en nog voor 15.00 uur moesten er stoelen bijgezet worden. De 80 stoelen die de synagoge heeft, bleken allemaal bezet te zijn.
Het optreden was erg indrukwekkend en paste heel goed in de voormalige synagoge. Dat de verbouwing nog lang niet klaar was, bleek geen enkel probleem. Dit zorgde zelfs voor een gepaste uitstraling. Het gezelschap vond het eveneens een heel bijzondere ervaring om voor juist deze voorstelling in de synagoge op te treden en dat het uitverkocht was gaf het voor hen nog iets extra’s ‘het is altijd veel fijner om voor een volle zaal op te treden’. We mogen dit dan ook met recht een geslaagde samenwerking tussen Theater Hofpoort en SSC noemen.
De zangeressen vertelden het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en omlijsten dit met liedjes uit die tijd. De liedjes waren vaak zo herkenbaar voor de mensen in de zaal dat ze die soms zacht meezongen of neuriënde. Ook waren de momenten van oorverdovende stilte zo voelbaar dat je een speld kon horen vallen. Naast vreugde en plezier, waren ook de emoties voelbaar toen Jetty Cantor vertelde en zong over haar ervaringen in het kamp Westerbork, de treinreis, haar aankomst in Theresienstadt en Auschwitz. Ook zongen de dames spotliedjes over de nazi’s die ook tijdens de oorlog in het geheim werden gezongen of geneuried. En toen kwamen de Canadezen en de bevrijding. De stemmen van alle drie de zangeressen waren erg goed en lieten het verhaal en de liedjes goed tot hun recht komen. Uiteraard mogen we bij dit alles niet het pianospel en vooral de stem van Ed Boekee vergeten. Toen hij begon te zingen, voelde je een rilling door de zaal gaan. Met deze voorstelling heeft SSC bewezen dat de voormalige synagoge een goede functie heeft in het leven van Coevorden.
Hieronder een fotoverslag, klik op de foto’s voor een vergroting. De foto’s zijn gemaakt door Bep Houwen.